Over SED

De SED organisatie is de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. Er werken ruim 450 medewerkers. In de drie gemeenten samen wonen bijna 60.000 inwoners.

Over de SED organisatie

Als ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland bundelen wij onze expertise, kwaliteit en capaciteit. Dit zetten onze medewerkers efficiënt in voor de inwoners van de drie gemeenten.

Missie

Sámen werken aan een prettige woon- werk- en leefomgeving. De SED organisatie staat voor goede dienstverlening aan de inwoners en ondernemers en een krachtige en deskundige ondersteuning aan de besturen van gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland.

Kernwaarden

Onze kernwaarden zijn hierbij van groot belang. Die vertellen ons hoe we dit als organisatie doen. Wij zijn Omgevingsgericht, Vitaal en maken Slimme verbindingen. We zijn professioneel toegerust en zijn wendbaar en flexibel. Met een organisatieontwikkeltraject sturen we op deze kernwaarden.

Duurzaam

Als organisatie zijn we klaar voor de toekomsten en denken vooruit. Dit betekent dat we goed zorgen voor onze mensen en nadenken over hoe we onze omgeving en materialen gebruiken.

Betrokken

We geloven in de kracht van samenwerking en netwerken. Door slimme verbindingen te leggen, kunnen we effectiever werken, elkaar inspireren, van elkaar leren en waardevolle resultaten behalen.

Meer over onze organisatie

De SED organisatie is in 2015 opgericht vanwege de ingrijpende veranderingen waarmee de gemeenten geconfronteerd werden. Nog steeds vragen complexe maatschappelijke vraagstukken, bezuinigingen en toenemende wensen en eisen vanuit de samenleving om veel slagkracht van de gemeentelijke organisaties. Door expertise, kwaliteit en capaciteit te bundelen, zetten wij dit efficiënt in voor de drie gemeenten.

Het werkgebied ligt aan het IJsselmeer en is veelzijdig, recreatief en cultuurhistorisch. De gemeentes Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen zijn naast elkaar gelegen en liggen langs de historische Westfriese Omringdijk.

Enkhuizen is een oude VOC-stad, met een toeristisch en historisch centrum met havens. Daarnaast is het een stad met relatief veel inwoners die gebruik maken van de voorzieningen uit het sociaal beleid. Stede Broec kenmerkt zich als woongemeente. Stede Broec bestaat uit een lint van kernen (Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek) en heeft een groot winkelcentrum dat inwoners uit de regio aantrekt. Drechterland heeft diverse (kleine) dorpskernen in een relatief uitgestrekt gebied. In de gemeente zijn een aantal grotere agrarische bedrijven gevestigd. In alle drie de gemeentes staan een aantal woningbouwplannen gepland om te realiseren.

Economisch loopt de regio voorop in de zaadtechnologie. De regio West-Friesland wordt ook wel Seed Valley genoemd vanwege het groot aantal bedrijven in de planten- en zaadtechnologie wat hier gevestigd is. West-Friesland kenmerkt zich verder door de dorpscultuur. De dorpen hebben een hechte gemeenschap en inwoners kennen elkaar. Westfriezen nemen geen blad voor hun mond en zijn doeners. Ze zetten gezamenlijk hun schouders eronder als het er op aan komt.

De SED organisatie heeft veel samenwerkingsverbanden in de regio. Denk aan het Shared Service Center (SSC) waar de ICT afdeling van 6 gemeenten zijn ondergebracht, de archiefdienst Het Westfries Archief, De Veiligheidsregio, WerkSaam Westfriesland en de Regionale Uitvoeringsdienst. Verder wordt er op ambtelijk niveau ook veel in regionaal verband samen gewerkt aan projecten.

De West-Friese cultuur is ook in de organisatie zichtbaar. Onze medewerkers typeren zich vooral als direct, duidelijk en harde werker. Medewerkers zoeken op hun eigen manier met elkaar naar een goede werkwijze om tot resultaat te komen en bij te dragen aan de organisatiedoelen.

De overheid wil graag dat inwoners meer zelfredzaam en zelfstandig zijn en dat vraagt om aanpassingsvermogen en toekomstvisie van de medewerkers. Samenwerken met andere gemeenten, van elkaar leren en kennis delen, zorgen ervoor dat we onze persoonlijke expertise inzetten om zo voor elkaar en voor onze omgeving van betekenis te zijn.

De directie bestaat uit één algemeen directeur en twee directeuren (de gemeentesecretarissen). Er zijn 3 domeinmanagers voor de domeinen Samenleving, Ruimte en Bedrijfsvoering. De afdelingshoofden hebben hun focus gericht op de dagelijkse leiding. Zij sturen medewerkers aan en zijn inhoudelijk deskundig over in ieder geval één vakdiscipline.

  • Organogram 2025

Organisatiestructuur
De SED organisatie is een zelfstandige organisatie op grond van een Gemeenschappelijke Regeling. De drie gemeenten zijn de opdrachtgevers van de SED.

Opdrachtgeverschap
De SED organisatie legt in een dienstverleningsovereenkomst per gemeente de afspraken vast over het opdrachtgeverschap. De colleges van de individuele gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van wettelijke taken, bestuurlijke opgaven en politieke ambities. De colleges fungeren als bestuurlijk opdrachtgever.

Opdrachtnemerschap
De uitvoering ligt bij de SED organisatie. De SED organisatie staat onder leiding van een driehoofdige directie. De directie fungeert als opdrachtnemer van de drie gemeenten en heeft mandaat leiding te geven aan de SED organisatie.

Gemeenteraden
Iedere gemeenteraad heeft haar eigen begroting. De SED organisatie heeft een begroting die gefinancierd wordt door de bijdragen van de afzonderlijke gemeenten, via een afgesproken verdeelsleutel. Gemeenten hebben ieder hun specifieke ‘couleur locale’ en beleidsvrijheid.

➡️ Bekijk de gepubliceerde stukken van het algemeen bestuur van de SED.